A guide, not advice. This explains how things generally work. A licensed insolvency practitioner will tell you what applies to your company or to you.
Can you keep a company name after liquidation?
Not without care: section 216 of the Insolvency Act bans anyone who was a director in the year before liquidation from involvement, for five years, with a company or business using the same or a similar name - and breach is a criminal offence that makes you personally liable for the new business's debts.
What counts as "similar"
Close enough to suggest association with the old company - which catches trading styles, brand names, and near-misses, not just the registered name; "Smith Builders Ltd" to "Smith Building Services Ltd" is exactly the territory the rule patrols.
The three exceptions
Buying the business from the liquidator and giving the prescribed notice to creditors within the deadline; obtaining court permission; and a narrow existing-name exception for names already in use by another company in the group.
Each is formal and deadline-driven - the notice route in particular fails when done late or informally, which is why it belongs in the restart plan from day one.
The practical rule
If the new name is anywhere near the old one, treat it as a legal question before a branding one - the cost of asking is a conversation; the cost of guessing wrong is unlimited personal liability.
0333 023 5090 - we handle the notices and the question weekly; ask before you print the signage.
InsolvencySupport.co.uk is operated by Xeinadin Corporate Recovery Limited (company no. 11415156), 8th Floor, 100 Barbirolli Square, Manchester M2 3BD. Our insolvency practitioners are licensed and regulated by the ICAEW.
This article is intended for general information purposes only and does not constitute financial, legal, or professional advice. Always take advice from a licensed insolvency practitioner about your specific position.
